Nationale en wereldwijde oproep: Overheid Bangladesh: stop moorden, bescherm diversiteit!

See here the full english statement

Op 3 mei, de Internationale Dag voor Persvrijheid, starten organisaties voor mensenrechten, persvrijheid en humanisme, samen met intellectuelen uit de hele wereld een internationale petitie tegen het vrijelijk en bruut vermoorden van andersdenkenden in Bangladesh. Nederlandse organisaties roepen hun overheid op via alle beschikbare kanalen druk uit te oefenen op de overheid in Bangladesh om de aanvallen op andersdenkenden scherp te veroordelen en de moordenaars te vervolgen.

Steeds meer moorden

Met vier brute moorden in drie weken tijd komt het vrije woord in Bangladesh verder onder druk te staan. Sinds februari 2015 zijn vijf seculiere bloggers, schrijvers en uitgevers doodgehakt in Bangladesh. Na de moord, drie weken geleden op rechtenstudent en vrijzinnige blogger Nazimuddin Samad, werd op 23 april hoogleraar Engels Karim Siddique doodgehakt, gevolgd door de brute moord op LGBT-activist Xulhaz Mannan en zijn vriend Tanay Fahim op 25 april.

In 2013 werd er een dodenlijst gepubliceerd van 84 voornamelijk humanistische en atheïstische bloggers. Nu een aantal van hen vermoord is en veel van hen het land ontvlucht zijn, lijkt de aanval op alles wat niet correct islamitisch is in de ogen van de aanslagplegers zich te verbreden naar andere groeperingen, zoals aanhangers van minderheidsreligies en LGBT’s.

Regering Bangladesh neemt geen verantwoordelijkheid

De moorden worden geclaimd door terroristische islamitische groeperingen, waaronder Al Qaeda en Daesh. De regering in Bangladesh ontkent dat deze terroristische groeperingen bestaan en beschuldigt de oppositie. De Bengaalse overheid doet vrijwel niets om de moordenaars op te pakken en te vervolgen en de vrijheid van meningsuiting en levensovertuiging te beschermen.
Ze stelt daarentegen publiekelijk de vraag of de slachtoffers er met hun publicaties en activisme niet ‘zelf om hebben gevraagd’, omdat zij met hun uitspraken de islam beledigen of religieuze gevoelens kwetsen. De straffeloosheid en de publieke distantiëring van de overheid maken andersdenkenden vogelvrij.
Internationale aandacht voor en politieke druk op de regering om vrijdenkers en mensenrechtenactivisten te beschermen zijn tot nu toe gering.

Actie

Nastiker Dharmakatha, een naar Nederland gevluchte bedreigde atheïstische blogger, riep samen met andere bloggers, schrijvers, activisten en organisaties wereldwijd op tot gezamenlijke actie. Het Amerikaanse Centre for Inquiry (CFI) stelde een petitietekst op, samen met onder meer The Hague Peace Projects, het Humanistisch Verbond en Free Press Unlimited en medewerking en ondertekening van een groot aantal organisaties en intellectuelen uit Bangladesh en de rest van de wereld. Deze actie wordt gekoppeld aan een online petitie. Een Nederlandse vertaling van de petitietekst is als bijlage toegevoegd.

We vinden de situatie onhoudbaar en roepen de regering in Bangladesh via de petitie op haar verantwoordelijkheid te nemen om de moorden scherp te veroordelen, de daders op te sporen en mensenrechtenactivisten en daarmee de vrijheid in het land te beschermen.

Wij, de Nederlandse ondertekenende organisaties, roepen bovendien de Nederlandse regering op om:

  • De regering in Bangladesh via alle beschikbare politieke en diplomatieke kanalen en ook bij handelsmissies op te roepen de moorden scherp te veroordelen en alles te doen om de vrijheid van levensbeschouwing en expressie te beschermen. En actief de dialoog aan te gaan over hoe die bescherming kan worden gerealiseerd.
  • Zelf verantwoordelijkheid te nemen, overeenkomstig de Europese richtlijnen omtrent de bescherming van mensenrechtenverdedigers, door bescherming te bieden aan degenen die daar, bedreigd vanwege hun levensovertuiging, ideeën geaardheid en expressie daarvan, een beroep op doen.

    Help mee onze oproep kracht bij te zetten door de petitie te tekenen!

    Picture 1_Protest

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *