Help, ik stem tegen het Turkse referendum. Ben ik nu een terrorist?

Op de eerste dag van de stemmingen voor (of tegen) het Turkse referendum, organiseert The Hague Peace Projects ‘Help, ik stem tegen het Turkse referendum. Ben ik nu een terrorist?’. Het zal u vast niet zijn ontgaan, maar ook in Nederland zijn mensen met een Turkse nationaliteit van plan om (van woensdag 5 april tot zondag 9 april in Amsterdam, Rotterdam of Deventer) een ja of nee stem uit te brengen. Het gaat om een grondwetswijziging die de weg vrijmaakt voor een presidentieel systeem in Turkije. De huidige president Recep Tayyip Erdoğan wil dat heel graag.

So far so good. Mensen zijn vrij om ja of nee te stemmen. Maar wat is het een hectische campagne geweest met aan de ene kant een furieuze Erdoğan die nee-stemmers voor ‘terrorist’ uitmaakt. En aan de andere kant een opmerkelijke rol voor de Nederlandse regering die juist niks van een Turkse ja-campagne wil weten in Nederland. In dit alles voelt het voor de Turkse Nederlanders steeds meer alsof ze tussen twee vuren zitten. Hun ‘gehoorzaamheid’ aan Nederland of Turkije wordt van verschillende kanten steeds vaker getest.

Wij willen bij The Hague Peace Projects een vrije discussie hierover voeren. Zoals we elke eerste woensdag van de maand als werkgroep doen. Hoe ervaren mensen de spanningen tussen enerzijds ‘Wit Nederland’ en ‘Turks Nederland’ en anderzijds tussen ja-stemmers en nee-stemmers binnen de Turkse gemeenschap?

Het evenement is gratis, maar u dient zich wel aan te melden via eventbrite.

Locatie: Paviljoensgracht 20, Den Haag
5 April, 19:00 – 21:00

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s