Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GGS: Bloedbroeders – Theater RAST

17th October 2018 @ 20:30 - 22:00

Vriendschap overwint alles. De jonge vrienden Mehmet en Abisoghom besluiten voor altijd samen te blijven. Om hun vriendschap te bezegelen worden ze bloedbroeders.

Het is 1915. De veertienjarige Armeense Abisoghom moet vluchten uit het Ottomaanse rijk. Gelukkig is hij niet alleen; zijn Turkse vriend Mehmet neemt de beslissing om met hem mee te gaan. Het blijkt het begin te zijn van een duizelingwekkende vlucht door veel verschillende landen en culturen. De enige bestendige houvast is de onvoorwaardelijke liefde tussen de twee vrienden. Een vriendschap tussen een Armeen en een Turk: in die tijd onmogelijk, maar die toch is ontstaan.

Na de voorstelling zullen theatermakers Saban Ol en Celil Toksöz van Rast, maar ook een jongere generatie Turkse kunstenaars *zoals theatermaker Ada Ozdogan en fotograaf Ahmet Polat, journalisten zoals Ebru Umar en politicus Fidan Ekiz en ‘gewone’ Amsterdammers van Turkse afkomst* in gesprek gaan. Wat voor rol speelt de Armeense genocide in de Turkse gemeenschap in Amsterdam? De Turkse overheid ontkent betrokkenheid, wat voor verdeeldheid zorgt; ook in Amsterdam.

Info over de geschiedenisles:
Bij de geschiedenisles staat kennisoverdracht over de Armeense genocide centraal. Dit zal worden verzorgd door historicus Tayfun Balçik, vanuit het Turkse perspectief en bronnen. Tayfun, die zelf afkomstig is uit een milieu met sympathie voor de nationalistische Grijze Wolven, zal ook uitweiden over zijn eigen worsteling met het Turkse verleden.

Info over het nagesprek:
Bij het nagesprek op 20 okt zullen aan de hand van persoonlijke verhalen & analyses van Armeense (Tato Martirossian), Koerdische (Mirko Jouamer) en Turkse (Tayfun Balçik) werkgroepleden van The Hague Peace Projects tips & advies worden gegeven voor een geslaagde dialoog over moeilijke onderwerpen.

Gedeelde Geschiedenis
Geschiedenis is een ingewikkelde zaak. Zo hebben we de ‘officiële’ geschiedenis uit de schoolboeken, maar wie bepaalt eigenlijk wat daar wel en niet in opgenomen wordt? Wat is daar de basis van? In de Nederlandse variant wordt maar weinig aandacht geschonken aan de geschiedenis die wij delen met landen zoals Indonesië, Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de Molukken, Zuid-Afrika en andere regio’s in Afrika waar ons koloniale verleden en onze rol in de slavenhandel een grote impact hebben achtergelaten. Terwijl er juist onder ons zoveel mensen hun roots hebben in deze landen en juist door onze gedeelde geschiedenis in Nederland terecht zijn gekomen!

Van 11 tot 20 oktober besteden we aandacht aan onze gedeelde geschiedenis in Podium Mozaïek. Wat voor geschiedenis hebben wij, onze buren, onze vrienden en onze familie? Wat is de impact van vroeger in het heden? Wat is het koloniale verleden wat we met ons meedragen? Door al deze vergeten geschiedenissen in onze geschiedenis op te nemen, creëren we samen een Gedeelde Geschiedenis. Aan de hand van negen voorstellingen met geschiedenislessen, nagesprekken en workshops, maken we het verleden tastbaar en geschiedenis bespreekbaar.

Details

Date:
17th October 2018
Time:
20:30 - 22:00
Website:
https://podiummozaiek.stager.nl/web/tickets/174856

Venue

Podium Mozaiek
Bos en Lommerweg 191
Amsterdam, 1055 DT Netherlands
+ Google Map

Details

Date:
17th October 2018
Time:
20:30 - 22:00
Website:
https://podiummozaiek.stager.nl/web/tickets/174856

Venue

Podium Mozaiek
Bos en Lommerweg 191
Amsterdam, 1055 DT Netherlands
+ Google Map