16 November Verkiezingsdebat: Hoe komt er vrede in Oekraïne?

October 11, 2023

Verkiezingsdebat in Den Haag

Donderdag 16 November 2023

LOCATIE:

LU, WIJNHAVEN
Turfmarkt 99
Den Haag

event closed

 Tweede Kamerleden gaan met elkaar in debat over de vraag welke rol Nederland moet spelen ten aanzien van de oorlog in Oekraïne.

Op 16 november gaan (Kandidaat) Kamerleden Ruben Brekelmans (VVD), Liesbeth van der Heide (CDA), Isa Kahraman(NSC), Jasper van Dijk (SP) en Gijs Tuinman (BBB) met elkaar in debat over de vraag hoe er vrede kan komen in Oekraïne en welke rol Nederland daarbij moet spelen.

Op 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Veelgenoemde verkiezingsthema’s zijn asiel en migratie, bestaanszekerheid, klimaat en het herstellen van een deugdelijke rechtstaat. Hoewel al deze thema’s van groot maatschappelijk belang zijn, lijkt een ander belangrijk onderwerp van deze tijd nog weinig besproken te worden: de rol van Nederland bij de oorlog in Oekraïne.

Nederland behoort tot de koplopers binnen Europa van landen die gevechtsmateriaal leveren. Nederland heeft het voortouw genomen bij het initiatief om ook F16s te leveren. Het lijkt duidelijk dat de Nederlandse regering gelooft in militaire oplossing voor het conflict. Zo zei premier Rutte op 3 januari 2023 op X (Twitter): “Ik sprak zojuist Zelensky en heb hem ervan verzekerd dat Nederland alles zal doen om te helpen dat Oekraïne niet alleen weerstand kan bieden, maar de oorlog zal winnen.”

Echter, deze benadering roept veel vragen op. Bijvoorbeeld:

– Mogen wij wel van Oekraïne, als economisch, demografisch en militair veel – kleiner land dan Rusland- verwachten dat zij op het slagveld gaan winnen?

– Honderdduizenden Oekraïnse (en Russische) soldaten zijn al gedood, terwijl van een Oekraïnse ‘winst’ nog geen sprake is en ook Oekraïnse onderhandelingspositie steeds zwakker lijkt. Is het wel verantwoord de Oekraïeners aan te sporen door te vechten terwijl hun kansen om te winnen bijzonder klein zijn?

– Helpen we Oekraïne niet meer door nu in te zetten op een staakt-het-vuren en onderhandelingen?

– Brengen wij met de huidige koers niet het risico op een directe militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO steeds dichterbij? En vergroot dit niet het risico op een nucleair conflict, een 3e wereldoorlog met alle desastreuze gevolgen van dien?

Van harte welkom!

Moderator: Jakob de Jonge
Organisator: The Hague Peace Projects

Together we can Make Change!

 

 

Donate Now

Your one-off or monthly donation makes a big difference!

Follow us

Follow us on YouTube, Instagram, Twitter, and Facebook

Collaborate

Interested in collaborating or volunteering?

Share this Page

More Articles

It's time to get involved

Your contribution will support the process of dialogue and help conflicting parties to de-escalate, understand, and resolve their conflicts together.